Дан Светог Стефана и Празник Новог хлеба

18.08.2023.
 

20. августа, у недељу се одржава у Кањижи на Главном тргу, у организацији Локалне самоуправе Кањижа, Дан Светог Стефана и Празник Новог хлеба као једна од најлепших манифестација на отвореном, на територији општине Кањижа.

 

8.30 часова: Католичка миса и освећење хлеба у римокатоличкој цркви Светих Анђела чувара
9.45 часова: Освећење хлеба у православној цркви Светог Архангела Михајла

 

Програм на подијуму манифестације:

16.30: Дечји концерт фолклорног оркестра Коломпош

18.15 часова: Проглашење резултата ликовног конкурса, додела награда Конкурса за најлепши хлеб на бини

Заинтересовани могу погледати изложбу дечијег ликовног конкурса везаног за празник у холу Градске куће, а све младе ауторе чека поклон организатора.

У такмичењу „Најлепши хлеб“ може учествовати свако ко на дан манифестације у периоду од 16.00 до 17.00 часова преда свој хлеб у дрвеној кућици постављеној на паркингу испред градске куће. Добитнике чекају вредне награде у категоријама: приватно лице, удружење, пекар

18.30: Наступ Ивана Камараша

19.20: Свечано ломљење хлеба: освећење Новог хлеба, говор председника општине и подела хлеба окупљенима.

20.00: Концерт Вере Тот и Будимпештанског џез оркестра

Будимпештански џез оркестар основан је 1998. године као једини професионални биг бенд у Мађарској. Бенд прати традиционални биг бенд састав. Будимпештански џез оркестар је један од најбољих биг бендова у Европи, о чему сведоче бројне награде и признања. У Кањижи а ће углавном представити америчке и мађарске евергрин хитове.

16 музичара наступа уз певачицу Веру Тот која ће својим непосредним приступом, дивним гласом и са мало хумора очарати публику.

 

Програми у Малом парку:

16.00–19.00 часова: „Парк је наш” – Програми и активности за децу у Малом парку уз учешће Завичајног удружења жена и младих Етно кућа „Звучара” и удружења „Глас предака“

16.00: Луткарска представа Луткарске трупе „Кловн Јанчи” у Малом парку

17:30: Луткарска представа Луткарске трупе „Кловн Јанчи“ у Малом парку

17.30: Улична музика дувачког оркестра „Банд оф Стритс“ испред Градске куће
Свирају хитове 90-их са јединственим звуком и аранжманима.

18.15: Уљуљкивање са Шаром Лукач. Заједничка игра за најмлађе и њихове родитеље у Малом парку.

 

Пратећи прграм:

21.30: Свечани ватромет и осликавање Градске куће светлосним сликама

Посетиоце манифестације први пут ове године очекује посебан визуелни доживљај: када падне мрак, зграда Градске куће биће осликана светлосним сликама!

 

Током манифестације посетиоци могу да виде изложбу етно куће из Малих Пијаца: Галерија „Добо Тихамер“ пуна је занимљивих старих предмета који дочаравају свакодневни живот с почетка прошлог века.

Како већ и ова манифестација традицијом налаже, посетиоце очекује богати вашар, широк избор хране и пића, и луна парк на Главној улици

 

Привремена обустава саобраћаја:

- 20. августа 2023. године (недеља) од 05.00 часова затвара се за саобраћај део улице Братства јединства (од Главног трга до улице Јован Јовановић Змаја) и паркинг испред Градске куће (Главни трг бр. 1.) до 05.00 часова 21. августа (понедељак).

 

Славимо заједно, радујмо се заједно Новом хлебу, залогу нашег опстанка и вере у будућност!