Манифестација за Дан Светог Стефана и празник новог хлеба

21.08.2023.
 

У Кањижи је на тргу испред Градске куће и у Малом парку одржана манифестација поводом Дана Светог Стефана и празника новог хлеба у недељу 20. августа низом манифестација које су окупиле велики број љубитеља празновања, дружења, играња и музике, јер је  20. август  празник мађарске националне заједнице утврђен као датум од посебног значаја, као потврда мултикултуралности, једне од највеће вредности у Војводини. 
Локална самоуправа Кањиже се потрудила да тренутке празника заједно поделе са гостима и да се радују новом хлебу и новом животу , залогу нашег опстанка и вере у будућност. 
Обележавање ове свечаности почео је мисом и литургијом у римокатоличкој и православној цркви освећењем хлеба , а у поподневним сатима је за малишане у Малом парку приређено низ манифестација које су им улепшале поподне од игара, радионица играња заједно са родитељјима до луткарских представа, као и луна парка лоцирана на два места, један са замком и скакаоницом, други са базеном и лоптом у којој су деца боравила и котрљала се по води или јахала понија. 
Поред вашара ручних производа, понуде разноврсне хране присутне су поред Дечијег концерта фолклорног оркестра “Коломпош” забављали на улици Дувачки офкестар “Band of Streets” свирајући евергрин мелодије. Иван Камараш је наступао уз гитару и песмом забавио присутне. Проглашени су и резулти  дечијег ликовног  конкурса  и додељене су награде за најлепши хлеб. 
Након интонирања химни државне и мађарске, освећен је хлеб и свечано ломљен и подељен мноштву присутних. Том приликом председник општине Кањижа Роберт Фејстамер је поред значаја пазника рекао и – Жетва је најважнији посао у пољопривреди, мукотрпан, али и испуњен радошћу, јер добар род значи богатство и да ће бити довољно хлеба до нове жетве. Чин који крунише добро обављен рад праћен одговарајућим околностима. Жетва је некада била и прави заједнички задатак у којем је свако имао своје задужење –знало се ко коси, а ко воду носи. 
– На тај начин данас нас присећа на традиционалне вредности како код појединца, тако и у кругу заједнице, као што је оданост, одмереност, толеранција и марљивост. Хлеб је човеков сапутник од рођења до смрти, обожаван, уткан у цивилизацију као извор живота без обзира на време и простор. Има и духовну и културну посебност. Хлеб је симбол великог труда, рада и воље, и указује на раст и опстанак човека и његове заједнице. Данашња манифестација је прилика за славу Новом хлебу који је више од обичне намирнице. Он значи живот, значи опстанак, значи полазну тачку којој се изнова враћамо. Можемо бити без ичега, али не и без хлеба, па ћемо и у 21. веку сачувати наслеђе наших предака – рекао је на крају говора председник Фејстамер. 
На крају је одржан концерт Вере Тот и Будимпештанског џез оркестра , а након њега је Кањижа осветљена ватрометом , а Градска кућа светлосним сликама.   
Манифестацију је подржао и Покрајински секретаријат за регионални развој, међународну сарадњу и локалну самоуправу. 

 


Манифестација за Дан Светог Стефана и празник новог хлеба

Дан Светог Стефана и Празник новог хлеба у Кањижи




Фотоалбум: Карољ Пушкаш