У општини Кањижа субвенције за енергетску ефикасност

04.01.2024.
 

У општини Кањижа је у среду, 3. јануара преподне потписан уговор о субвенцији за енергетску ефикасност са 69 лица. Укупно се пријавило 133 кандидата, али је буџет у износу од 10 милиона динара омогућио потписивање уговора само са 69 кандидата. 
Општина је прошле године на конкурсу Министарства рударства и енергетике добила 5 милиона динара за повећање енергетске ефикасности стамбених зграда, породичних кућа и станова. Заједно са учешћем локалне самоуправе, грађанима је на располагању стављен буџет у износу од 10 милиона динара. 
Мате Мачаи из Кањиже је конкурисао за доделу субванција за уградњу соларних панела. Конкурисали су за укупно 800.000 динара, од чега је половину обезбедила локална самоуправа: „Све смо планирали, већ смо затражили и једну понуду за уградњу, а онда су нам рекли да сачекамо и видимо хоће ли бити расписан конкурс за доделу субвенција на нивоу општине и тада смо закључили да је то велика помоћ и зато смо сачекали конкурс да се распише." 
Сви заинтересовани су могли да конкуришу за замену спољних прозора и врата, набавку и уградњу котлова на природни гас и биомасу, топлотне пумпе, затим за системе грејања, као и набавку и уградњу соларних панела. Укупно је успешно конкурисало 133 кандидата са подручја општине, али је локална самоуправа, у складу са висином одобрених средстава, имала могућност да потпише уговоре о субвенцији са само 69 кандидата. Локална самоуправа се обратила надлежном министарству, како би се и осталим кандидатима који су конкурисали, омогућило добијање ових средстава. 
Локална самоуправа још увек чека одговор у вези са упућеним захтевом - изјавио је председник општине Кањижа, Роберт Фејстамер: "Министарство је у конкурсу одредило да морамо да закључимо уговоре о додели субвенција према редоследу подношења пријаве, тако да смо сада закључили уговоре са првих 69 од 133 кандидата, али смо тражили одобрење да се доделе средства за свих 133 пријављена лица. А за то је локална самоуправа прошле године издвојила додатна средства." 
Ове године највише се јавило за замену прозора и котлова. Локална самоуправа ће и током 2024. године наставити са спровођењем овог конкурса за енергетску ефикасност. Кандидатима који ове године буду конкурисали када се распише конкурс, имаће на располагању укупно 18 милиона динара, од чега локална самоуправа учествује са девет милиона динара. 

 


У општини Кањижа субвенције за енергетску ефикасност

Потписани уговори са грађанима за улагања у енергетску ефикасност кућа и станова




Фото: Карољ Пушкаш