Војвођанска рвачка академија добила статуу која приказује борбу двојице рвача

23.07.2024.
 

Специфичност ове статуе се огледа у томе што је израђена од гуме.
22. јула је у Војвођанској рвачкој академији свечано откривена статуа. Жеља је била да се на овај начин ода почаст самом спорту, кроз постављање овакве статуе која приказује борбу између двојице рвача. Осим партнера из Србије и Мађарске, на свечаности су учествовали и државни, европски и светски прваци у рвању. Академија ове године пуни три године.
Статуа од гуме приказује борбу двојице рвача. Ово дело је резултат рада Саболча Ваша и његовог помоћник Стефан Прерадовић, који су га израдили у року од два месеца.
Саболч Ваш, уметник каже: "Огромна динамична скулптура, направили смо сам лого у скулптури, а направљене су од гума за бицикле и колица. Зато је то био велики изазов, цео овај пројекат је био пун изазова за нас."
Примопредајом ове статуе се остварио трогодишњи сан Академије. Дакле, сада су то успели реализовати сопственим финансијским средствима. Золтан Балинт, директор Војвођанске рвачке академије: „Јако сам задовољан што један овакав објекат, који сматрамо центром рвања, можемо улепшати оваквом статуом. Уосталом, и ова статуа представља симболику, али нама је најважније да се ми рвачи сећамо овог спорта."
Догађају су присуствовали и партнери из Србије и Мађарске. Председник Савеза војвођанских Мађара др Балинт Пастор тренутну ситуацију је поредио са тријумфом над Турцима приликом одбране београдске тврђаве. Нагласио је да су се и тада Мађари и Срби заједно борили и бранили своју територију, а и данас заједно функционишемо. “Све ово доказује да ми, Мађари и Срби, не само да смо имали заједничких повезних тачака у прошлости, него да морамо имати заједничке пројекте и у будућности. Све је уткано у чињеницу да смо пре десет година успели да постигнемо историјско помирење Мађара и Срба и на томе се мора темељити у будућности.
На манифестацији су надлежни истакли како статуа не симболизује само прошлост и садашњост, већ и будућност, генерацију која се наставља бавити овим спортом и која ће се борити за заједницу.
Више информација:

 


Војвођанска рвачка академија добила статуу која приказује борбу двојице рвача