Дан Светог Стефана И Празник новог хлеба

19.08.2024.
 

Једна од најлепших традиционалних манифестација током лета у Кањижи на отвореном  је  Дан Светог Стефана и Празник новог хлеба који се  ове године одржао 18. августа.
20. август је дан када је краљ, државотворац, Свети Иштван (Стефан)  проглашен за свеца – пре 941. године, а Скупштина Аутономне покрајине Војводине  је 2018. године донела је одлуку, којом је 20. август, празник мађарске националне заједнице утврђен као датум од посебног значаја, као потврда мултикултуралности, једне од највеће вредности у Војводини.
Програм ове значајне манифестације  јесте био шаролик, уз концерте како за децу, тако и за одрасле, луткарске представе,  изложбе и гастрономску понуду и базар рукотворина изузетно квалитетних, чак је  било излагача и из Београда, а време је  послужило  иако је била врелина да се све одвија пријатнно и непосредно.
Свечаност је започела изложбом ручних радова – пустовања  Ержебет Мезеи  у Галерији “Добо Тихомера”, дан раније.  У недељу, 18. августа је и у римокатоличкој цркви , као и у православној у преподневним сатима након мисе, односно литургије  било освећење хлеба прављеног од овогодишјег рода пшенице.
У поподневним часовима луткарска представа ”Ласло витез и проклети млин” Луткарског позоришта из Капошвара (Мађарска)  је обрадовала малишане, а дешавала се у Малом парку. Затим је уследио  концерт познате групе из Мађарске”Буборек” одржан на тргу испред Градске куће на задовољство великог броја  деце и родитеља јер је концерт био интераквтивног карактера, посвећен породицама са децом јер њихов јунак водени мехурић – Буборек Берци зна да игра и пева  то је радио са децом.
Додељене су награде  за  најбоље цртеже деци која су учествовала на конкурсу  о Буборек Берцију. А затим је наступао  Пал Фекете који је превао евергрин мелодије и песне из рок опера. Пал Фекете је један од најпознатијих мађарских музичких глумаца. Играо је главне  улоге у више од седамдесет мјузикала и рок опера. Националну славу је стекао 2008.  у рок опера “Краљ Стефан” играјући главну улогу. Носилац је бројних награда. На бини је изводио песме из рок опера “Краљ Стефан”, песме Петера Мареа и других аутора.
Затим су додељене награде у оквиру такмичења „Најлепши хлеб“.  Наступ “Келет Брас Бенда” из Дебрецина, на тргу међу посетиоцима изазвало је праву атракцију. Изводили  су своје композиције и  свирали и евергрин песме  и савремене хитове и приуштили присутнима добру забаву.
После интонирања државне и мађарске химне освећен је хлеб и након ломљења је подељен присуима. Том приликом је председник општине Кањижа Роберт Фејстамер у свечаном говору подсетио присутне на важност празника, хлеба и заједнице, сложности и јединства  И између осталог рекао:
– Поздрављам Вас поводом једног од најлепших празника наше локалне самоуправе: прославе крунисања првог краља Мађара и прославе Новог хлеба. Свети Стефан је владао пре више од једног миленијума, док хлеб шест миленијума храни цивилизације – из године у годину нам пружају прилику да застанемо на трен,оснажимо у себи настојање да очувамо наше наслеђе и да прихватамо заједничку одговорност у развоју нашег насеља и наше општине.Данашња манифестација је прилика за славу Новом хлебу који је више од обичне намирнице. Он значи живот, значи опстанак, значи полазну тачку којој се изнова враћамо. Можемо бити без ичега, али не и без хлеба, па ћемо и у 21. веку сачувати наслеђе наших предака.
Свечаност се завршла концертом ”Вегас шоу бенда” који је најпопуларнији бенд за журке у Мађарској.Више од двадесет година своје име везују за квалитет, поузданост и опуштену забаву. У историји Вегас Шоу Бенда могу се  пронаћи журке са врелом атмосфером, незаборавне плесне вечери и много задовољних гостију. За њих важи да представљају уравнотежен, доследно висок квалитет и музички и извођачки. Њихове песме су звучале те вечери у Кањижи врло оригинално.
Више информација:

 


Дан Светог Стефана И Празник новог хлеба