Обележена Европска недеља мобилности

23.09.2024.
 

Општина Кањижа се придружила обележавању Европске недеље мобилности, манифестације која се одржава сваке године у периоду од 16. до 22. септембра.
Учешћем у Европској недељи мобилности, градови и општине из Србије се придружују Европској иницијативи и на тај начин исказују своју солидарност са принципима одрживе урбане мобилности.
Европска недеља мобилности је манифестација којом се промовишу алтернативни видови саобраћаја у односу на моторизовани саобраћај који користи фосилна горива. Циљ Европске недеље мобилности је да се промотивним манифестацијама смањи коришћење путничких аутомобила и побољшају услови за јавни саобраћај, кретање бициклиста и пешака.
У организацији Општине Кањижа је 20. септембра је  у Спортској хали Бање Кањижа одржан традиционални програм у оквиру Европске недеље мобилности чији је био циљ промовисање саобраћаја без аутомобиле и  заштите животне средине. Учесници програма су били  деце из предшколске установе, ученици основних и средње школе са територије целе општине, међу којима су жребом додељене награде – 19 бицикла.
Прво су припдици Саобраћајне полиције одржали предавање кроз показну вежбу  о безбедности у саобраћају, припадници кањишког Црвеног крста су причали о првој помоћи И броју 194 који треба окренути у случају незгоде и повреда. И након тога су на општу радост додељене (извучене) награде – бицикли.
Том приликом је Зоран Томин, члан Општинског већа задужен за заштиту животне средине  рекао:  
– Ми већ година традиционално облележавамо Европску недељу мобилности и дељење бицикала, деци од предшколское до средњошколског узраста са целе територије општине. Ове године делимо једно бицикло више -19. Порука је да се што више крећемо у овом модерном времену , јер се људи у већини крећу врло мало. Подсетимо це савета из медицине – све лекове може да замени кретање, а лек не може да замени ништа од кретања. Суштина је да будемо што више у покрету –нагласио је Томин.
Више информација:

 


Обележена Европска недеља мобилности