Локални акциони план запошљавања

27.01.2015.
 

На евиденцији кањишке испоставе Националне службе запошљавања (НСЗ) је око 2.200 незапослених, од којих је више од половине неквалификованих, али и значајан број квалификованих и оних са завршеном средњом школом, па и по четрдесетак са вишом и високом стручном спремом. Нешто више од половине незапослених су жене, скоро трећина са евиденције млађи су од 30 година, док је четвртина старија од 50 година.

Локалним акционим планом запошљавања за ову годину, подстицајним мерама, а средствима из општинске, покрајинске и републичке касе предвиђено је запошљавање 56 лица са евиденције НСЗ, што је скоро дупло више него лане.

Стручна сарадница за привреду у Општинској управи Кањиже Пирошка Вадас Каваи констатује да је лане план у целости реализован, јер је у пет пројеката ангажовано 28 особа за програм јавних радова и девет за програм стручне праксе. Учешће из буyета кањишке општине било је четири милиона динара, а са средствима за суфинансирање из Покрајине лане је за запошљавање укупно издвојено 7,8 милиона динара.

Према речима Пирошке Вадас Каваи упошљавање 56 лица у овој години реализоваће се у зависности од потребе предузетника и послодаваца. Из општинске касе је превдиђено 6,25 милиона динара, а са средстима Покрајине и Републике укупно 12 милиона динара.У програму јавних радова предвиђа се ангажовање 32 лица, путем стручне праксе 15, а кроз програме самосапошљавања и подршке за отварање нових радних места очекује се да ће се упослити 10 лица.

Лане је на покрајинском конкурсу за самозапошљавање из кањишке општине био само један захтев који је и одобрен, а у овој се очекује да ће их бити више.

Више информација:


http://www.dnevnik.rs/vojvodina/u-kanjizi-svaki-drugi-bez-zanimanja