Нема више изговора за тромост администрације

02.03.2015.
 

Од данас је стављена на пробу одлучност и намера државе да свим инвеститорима, били они физичка лица или фирме, олакша посао исходовања грађевинске дозволе, тиме што ће и дословно све моћи да обаве на једном једином шалтеру. Локалне самоуправе мораће од првог дана марта да се понашају по новом Закону о грађењу, усвојеном још у децембру. Целокупан посао око исходовања грађевинске дозволе, који по законским решењима не би смео да траје дуже од 28 дана, инвеститори ће моћи да заврше на једном једином шалтеру и то кроз 12 корака.

У Служби за инспекцијско-надзорне послове Општинске управе Кањижа констатују да са издавањем грађевинских дозвола ни до сада није било проблема. Шеф те службе Атила Шафрањ уверава да од момента када су подносиоци достављали захтев са свим потребним документима прописаних законом, увек су били спремни да издају дозволу у року од неколико дана, а да је слична пракса и у другим мањим општинским управама. Он указује да, у вези са применом измењеног закона, ресорно министарство није издало подзаконска акта који прецизирају поступак издавања грађевинских дозвола и других потврда које предвиђа закон, а по тим одредбама од данас треба почети да се ради. Очекује се 28 подзаконских аката, којих у петак још није било.

Процедура, као и исти обим управних аката важи и за грађевинске дозволе за инвеститоре који желе да улажу у овој средини. Шафрањ каже да нема пуно разлике у поступању код подношења захтева за издавање дозвола од стране физичког или правног лица, те да то не отежава посао и процедуру у администрирању, на проверавању да ли се испуњавају сви услови предвиђени законом.

 

Више информација:


http://www.dnevnik.rs/vojvodina/nema-vise-izgovora-za-tromost-administracije

https://www.youtube.com/watch?v=h8_UppFBNH4