Јаче прекограничне везе

14.04.2015.
 

За заштићена подручја на северу Бачке, која обухватају делове територије Града Суботица и општине Кањижа, у току је поступак доношења просторног плана подручја посебне намене „Суботичке пустаре и језера”. Ово подручје обухвата делове четири катастарске општине Суботице и делове атара три катастарске општине у кањишкој општини, укупне површине 17.061 хектар или 37,5 посто укупних површина у овим катастарским општинама.

Основни разлог за израду и доношење овог просторног плана је стварање услова за реализацију националних, регионалних и локалних интереса у оквиру посебних намена у складу са заштитом природе. Поред дефинисања активности у области заштите природе, туризма и руралног развоја интерес је и у повезивању групе заштићених подручја у овом региону са прекограничним природним добрима у Мађарској. У питању су предео изузетних одлика „Суботичка пешчара”, специјални резервати природе „Селевењске пустаре” и„Лудашко језеро” и Парк природе “Палић”.

То би обезбедило услове да међународни статус заштите добију подручја од значаја за очување биолошке разноврсности, попут Лудашког језера уписаног у Рамсарску листу, као и Суботичке пешчаре, Селевењске пустаре и Палићког језера, међународно значајних подручја за птице и биљни свет. Ова подручја на северу Бачке биће предложена за европску еколошку мрежу „Натура 2000” до дана приступања Србије у Европску унију.

Еколози указују да се, с аспекта геоморфологије терена издвајају три целине: Суботичка пешчара, Лудашко језеро и Селевењске пустаре, као подручја важна за очување биолошке разноврсности са стаништима заштићених и строго заштићених врста. Планира се  заштита кроз ревизију студије СРП „Селевењске пустаре” и еколошки коридор међународног водотока Кереш, погранични канал Мадарас - Црвени крст, Волујски пашњак и локални еколошки коридори.

Више информација:


http://www.dnevnik.rs/drustvo/jace-prekogranicne-veze