Општина Кањижа је набавила противградне ракете

03.06.2015.
 

Општина Кањижа набавила је 27 противградних ракета од којих је шест кратког домета због дејства у пограничној зони, за шта је издвојено око милион динара од закупа државног пољопривредног земљишта.

Чланица Општинског већа за пољопривреду Моника Халас изјавила је да је важно да противградне станице буду снабдевене и властитим ракетама јер, због економске ситуације у земљи, ракета које се набављају из државне касе или има, или нема, или их нема довољно, па се дешавало да су одношене с једне на другу станицу, када је требало дејствовати.

Она објашњава да су хтели да купи противградне генераторе, међутим, нису добили зелено светло за њихов увоз, а код нас се не производе.

- У нашем окружењу знамо да се производе у Мађарској и Хрватској, али за увоз и коришћење нисмо добили сагласност, мада би нам дејствовање хемијским средствима на градоносне облаке у пограничном подручју пуно значило за заштиту воћњака, винограда и ратарских усева - каже Моника Халас.

Стрелац на противградној станици у Малом Песку Вилмош Нађ, који је на овом послу ангажован десет година, каже да му је потребно 10 до 15 минута да почне дејство, када за то добије сигнал из Радарског центра Бајша.

- Прошле године сам у више наврата испалио укупно шест ракета и било је само ситнијег леда који није причинио штете. Накнада од 4.000 динара месечно коју добијамо је скромна, а велика је обавеза дежурати 24 сата свакодневно у сезони - каже Нађ.

Љубодраг Јовић из Радарског центра Бајша каже да општина Кањижа на свом подручју располаже за почетак сезоне са по пет или шест ракета три типа. Он је додао да се са сигурношћу не може предвидети колико је ракета неопходно за сезону, јер то зависи од налета градоносних облака.

На подручју кањишке општине од девет планираних противградних станица активирано је шест, а у поступку је активирање преостале три на подручју Хоргоша, Орома и Трешњевца.

Више информација:


http://www.blic.rs/Vesti/Vojvodina/564737/Morali-smo-da-nosimo-rakete-sa-jedne-na-drugu-stanicu-kad-zapreti-grad

http://www.dnevnik.rs/vojvodina/apatin-kupio-najvise-raketa