Програм развоја спорта општине Кањижа 2015-2018

16.10.2015.
 

Увод – предговор председника општине: При састављању програма развоја спорта општине Кањижа водило се рачуна о одредбама основних докумената о генералном регулисању спорта. Узети су у обзир прописи Закона о спорту, а и поруке које су дате Стратегијом развоја спорта Србије. У основи, кренуло се од начела из Устава да спорт представља категорију од посебног друштвеног значаја.

Свака општина има задатак да у области развоја друштва, где спада и спорт, изналази и спроводи системска решења којима се дугорочно доносе позитивни резултати. Општина Кањижа је већ код састављања и досад важеће Стратегије оценила да спортисти доприносе слави наше општине, путем спорта се јача слога наше заједнице, и живот нових покољења постаје здравији. Баш због тога, Програмом развоја спорта се не истичу поједине спортске гране, већ се планирају равномерни, уравнотежени развојни подухвати.

У суштини, у приоритету се налазе неколико развојне области: тако је од посебног значаја развој спортске инфраструктуре, обезбеђивање потребних услова за спортске активности, уздизање подмлатка и рекреација.

Дакле, у складу са законским прописима, на плану уздизања подмлатка, истакнута улога се поверава предшколском, дечјем и омладинском спорту, та утемељењем спортске културе у најраније могуће доба, пружиће нам се прилика и за омасовљење клупских спортова.

Пошто су многа домаћа истраживања указала на чињеницу да се опште здравствено стање становништва погоршава, Програмом развоја спорта општине је обухваћена и рекреација и активно провођење слободног времена. У реализацији предвиђених активности, очекује се и подршка синдиката.

Спортски клубови су стубови на које се такмичарски спорт ослања. Њихов рад је од изузетне важности, пошто се у њима одвијају свакодневне активности: спортски радници се баве са децом и омладином, а који ће, адекватно оспособљени, успешно наступати на разним домаћим и иностраним такмичењима, те својим постигнутим резултатима ће допринети слави наше општине.

Право на спорт и физичку културу је загарантовано Уставом, стога свака јединица локалне самоуправе је дужна да за своје грађане обезбеди остваривање тог права. Истовремено, спорт разних узраста и спорт лица са посебним потребама изискује различите могућности и услове, како би им се личност, путем спорта и рекреативних програма прилагођених њиховим захтевима, могла испунити. А све то са главним циљем да остваримо проценат укључивања деце, младих и старих у спортске активности, који је својствен другим европским земљама.

Надам се да ће овај докуменат представљати значајан корак ка утемељењу ангажовања на развоју спорта за наредне године, укинути несистемске и неутемељене активности и послужити сваком спортском раднику и као приручник.

Председник општине
др Михаљ Бимбо



Програм развоја спорта општине Кањижа 2015-2018