Парламентарни избори 2014

14.03.2014.
   

С А О П Ш Т Е Њ Е

ОПШТИНСКЕ УПРАВЕ ОПШТИНЕ КАЊИЖА

 

            Грађани општине Кањижа у недељу, 16. марта, гласају на ванредним парламентарним изборима. У гласању за народне посланике Народне скупштине Републике Србије учествује 19 изборних листа. Право да гласа има укупно 22.989 грађана општине Кањижа.

            Бирачка места биће отворена од 7.00 до 20.00 часова. На бирачком месту и на удаљености 50 метара од бирачког места забрањено је истицање симбола политичких странака и другог пропагадног материјала, као и коришћење мобилних телефона и других средстава веза и комуникације. Бирачима који су се затекли на бирачком месту у тренутку његовог затварања биће омогућено да гласају.

            Сваки бирач гласа лично, гласање је тајно. Један бирач може да гласа само једном. Гласање се врши на овереним гласачким листићима светло плаве боје, ЗАОКРУЖИВАЊЕМ РЕДНОГ БРОЈА ИСПРЕД ИЗБОРНЕ ЛИСТЕ ЗА КОЈУ БИРАЧ ГЛАСА.

            Бирачи могу да гласају САМО АКО СУ УПИСАНИ У ИЗВОД ИЗ БИРАЧКОГ СПИСКА, УЗ ВАЖЕЋУ ЛИЧНУ КАРТУ, ВОЗАЧКУ ДОЗВОЛУ ИЛИ ПУТНУ ИСПРАВУ. Када дође на бирачко место, бирач саопштава бирачком одбору име и предаје обавештење о гласању, а потом доказује свој идентитет. Бирач НЕ МОЖЕ ДА ГЛАСА ако није уписан у извод из бирачког списка, односно ако не поднесе доказ о свом идентитету. По утврђивању идентитета бирач потписује бирачки списак и преузима гласачки листић, а потом се обележава специјалним спрејeм кажипрст десне руке, као знак да је гласао.

            Републичка изборна комисија именовала је бирачке одборе у сталном и проширеном саставу, који ће сагласно правилима о раду бирачких одбора имати задатак да у недељу спроведу изборе на 39 БИРАЧКИХ МЕСТА У ОПШТИНИ КАЊИЖА.

            Грађани који нису у стању да гласају на бирачком месту могу да гласају у својим кућама, под условом да ДО 11,00 ЧАСОВА НА ДАН ГЛАСАЊА обавесте бирачки одбор да желе да гласају, а три члана бирачког одбора ће спровести гласање ван бирачког места, сагласно правилима.

            На дан избора у општини Кањижа пратиће се излазност бирача на 3 бирачка места по избору Републичког завода за статистику, и то:

-          на бирачком месту бр. 3 Ватрогасни дом у Хоргошу,

-          на бирачком месту бр. 17. ОКУ „Cnesa“ у Кањижи и

-          на бирачком месту бр. 27. Дом пензионера у Мартоношу.

Подаци о излазности се достављају три пута у току дана, прво достављање је са стањем до 10 часова, друго достављање је са стањем до 14 часова и треће достављање је са стањем до 18 часова.

Општинска управа је 10. марта одржала инструктажу председницима и заменицима председника бирачких одбора, а изборни материјал је предала бирачким одборима 13. марта, сходно одредбама Роковника за вршење изборних радњи који је донела Републичка изборна комисија.