Општина Кањижа је донела одлуку о рестриктивним мерама у коришћењу буџетских средстава

19.03.2014.
 

Саопштење локалне самоуправе

Одлуком Општинског већа општине Кањижа, а на основу Закона о буџетском систему привремено се обуставља извршење буџета општине у трајању од 45 дана – до 15. априла текуће године. Разлог ограничавања извршења буџета je смањење буџетских прихода, успоравање, односно кашњење прилива средстава. Доношење рестриктивних мера је неопходно ради одржавања ликвидности локалног буџета, односно сервисирања преузетих обавеза на време – у законском року до 45 дана.

Привременом обуставом извршења обухваћени су сви расходи индиректних и других корисника буџетских средстава, осим средстава за плате, накнаде трошкова, сталне трошкове и трошкове материјала. Ови издаци су неопходни за несметано функционисање кањишких институција. Наводи се да корисници морају штедети на свим позицијама из финансијских планова, а са друге стране морају тражити сагласност за преузимање обавеза од одељења Општинске управе општине  Кањижа надлежног за послове финансија. Иначе ова обавеза је прописана наведеним Законом и корисници се морају придржавати обавезе обавештавања о намери преузимања обавезе, потписивања уговора, рокова и услова плаћања, свакој промени која се тиче износа, рокова и услова плаћања.

Очекује се да након 45 дана под рестрикцијама, побољшавају се услови за извршење усвојеног буџета општине. Од средине априла месеца текуће године очекују се већи приливи од пореза на имовину, трансферних средстава и од наплаћене накнаде за коришћење минералних сировина. Усвојени буџет општине износи 1,1 милијарду динара, који такође мора бити ревидиран на одређеним позицијама за трошкове и расходе који нису од виталног значаја за функционисање појединих корисника буџетских средстава.